Składniki na ciasto;
Mąka 400g,
3 jajka,
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Przygotowanie;
Mąkę,jajka,oliwę sól wsypujemy do miski i
zagniatamy tak aby powstała konsystencja ciasta
jak na makaron następnie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy
na cienkie ok 2mm porcje, ciasto kroimy w prostokąty. Wcześniej musimy postawić
na gazie naczynie z wodą osoloną by mieć w czym zaparzyć nasze prostokąty.
Ciasto zaparzamy ok.30 sek.
Następnie ciasto wrzucamy do zimnej wody by je ,,zahartować,,
Składniki na sos ;
30dkg sera parmezan startego
1 słoiczek przecieru pomidorowego
4 ząbki czosnku
1-2 cebule
30dkg mięsa mielonego
20dkg boczku wędzonego
50g oliwy z oliwek
przyprawy;oregano.bazylia
sól,vegeta według uznań
Przygotowanie;
Do wysokiego rondla wlewamy oliwę i wsypujemy pokrojoną cebule i boczek, przysmażamy
dodajemy mięso mielone wraz z startym czosnkiem i smażymy dolewamy wody tak aby nam zakryła
składniki i doprawiamy przyprawami gotujemy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie
na koniec dodajemy przecier pomidorowy, gdy sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody.
Następnie przygotowujemy naczynie żarodporne lub dużą blaszkę na ciasto na dno blaszki lejemy
oliwę i smarujemy całą, układamy ciasto i lejemy sos posypujemy parmezan i tak na przemian do wykończenia składników na górę lazagni możemy dać kawałeczki masła wsadzamy do piekarnika
i pieczemy w temperaturze 160 a po około 20-30 min 180 kolejne10 min
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz